”Pidän tärkeänä, että pestään jalat, kumarretaan ja tullaan harjoituksiin ajoissa. Lapset eivät saa turvallisia rajoja, jos ei vaadi mitään” (Veijo Saarinen teoksessa Marttila 2008, 95.)Sallivan tien harjoituksilla kehitetään sielun ja kehon tasapainoa sekä niiden säilyttämistä. Sielun tasapainotaito vähentää pelon tunteen vaikutusta kamppailutilanteessa. Kamppailulajin harjoituksen tavoitteena on kehittää reagointitaito toimia oikein uhkatilanteessa. Pelko aiheuttaa epäröintiä ja estää nopeiden ratkaisujen teon. (Marttila 2008, 13 ja 15.)
”Kaikki tulemme aikanaan fyysisesti heikoiksi /../. Monet eivät koskaan tule henkisesti vahvoiksi, ja monet eivät koskaan tajua yhteisen hyvän tärkeyttä” (Staffan Lindgren teoksesta Marttila 2008, 97.)
Eräs kamppailuun liittyvä pelko on kaatumisen pelko. Aluksi harjoitellaan kaatumiseen liittyvän pelon poistamista (ja ennalta ehkäistään kaatumisvammojen syntymistä) kaatumistekniikoiden opiskelulla. (Marttila 2008, 13.)
Sallivan tien kulkeminen tarkoittaa kehon, mielen ja tekniikoiden yhdistämistä niin, että ne toimivat sopusoinnussa. Judossa luovuus, tekninen osaaminen ja taktiikka yhdistetään kamppailutaidoksi. Vastustaja tulee voittaa ilman hänen vahingoittamistaan. (Marttila 2008, 9, 15 ja 97.)
KIRJALLISET LÄHTEET:
Marttila, Jouko. 2008. Joustavan tien kulkijat – Puoli vuosisataa suomalaista judoa. Vantaa: Suomen Judoliitto ry. ISBN 978-951-92-4641-0. Saatavuus Oulun kaupunginkirjasto Maakuntakirjasto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.