perjantai 6. elokuuta 2010

Rataetiketti

Rataetiketti on juoksuradalla noudatettava käyttäytymissääntöjen kokoelma, jonka tarkoituksena on tehdä rataharjoittelusta turvallista ja viihtyisää. (Murphy 2004, 71.) Oulun Raksilan urheiluhallissa ei tunneta rataetikettiä, vaan esim. kuntosaliharjoittelijat kävelevät radalla myötäpäivään sisärataa käyttäen ja häiritsevät juoksuharjoittelua.

Radalla tulee juosta ainoastaan vastapäivään. Rataetikettiin kuuluvat lisäksi mm. seuraavat asiat (aakkosjärjestyksessä):
  1. jos joku pyytää tietä, väistä mahdollisimman nopeasti
  2. nopeat juoksijat käyttävät sisäratoja, hitaammat ulkoratoja
  3. pidä rata vapaana (radalla ei seisoskella tai venytellä, radalle ei jätetä esineitä). (Murphy 2004, 71.)
Radalla harjoiteltaessa tulee käyttäytyä urheilijamaisesti. Rataetikettiä noudatettaessa radalla voivat samanaikaisesti harjoitella erityyppiset juoksijat. (Murphy 2004, 71.)

Rataetikettiin kuuluvia sääntöjä on 4 ja ne ovat yksinkertaisia. Tosin Raksilan Urheiluhallia käyttävät kuntoilijat ovat vielä yksinkertaisempia, ei mene jakeluun, ei.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Murphy, Sam. 1988. Joka naisen juoksukirja – Opas hauskaan ja haastavaan juoksuharrastukseen (englanninkielinen alkuteos Run for Life 2003). Suomentanut Elina Kyrö. Singapore: Karisto. ISBN 951-23-4469-6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.