maanantai 9. elokuuta 2010

Juoksukengän nauhojen sitominen

Juoksukengän nauhojen sitominen on juoksukengän huoltotoimenpide jolla voidaan jonkin verran vaikuttaa kengän ominaisuuksiin. Nauhojen päät voidaan kiinnittää juoksukenkiin hyvää teippiä käyttäen. Nauhojen ei tulisi aueta juoksun aikana. (Murphy 2004, 84–85.)

Kantapään liikkumista voidaan pienentää tekemällä kengän kahteen viimeiseen reikään ns. juoksijan lukkosolmu. Nauha pujotetaan kahteen viimeiseen reikään samalla puolella niin, että niistä muodostuu silmukka. Tähän silmukkaan pujotetaan sitten vastakkaisen puolen nauha ja nauhojen päät solmitaan. (Murphy 2004, 85.)

Liian kapeaa kenkää voidaan hieman leventää jättämällä kenkä nauhoittamatta kahden tai kolmen ensimmäisen reikäparin kohdalta. Liian leveää kenkää voidaan kaventaa sitomalla kenkä normaalisti noin puoleen väliin saakka ja tekemällä sitten juoksijan lukkosolmu. Lukkosolmu kiristetään ja nauhoitusta jatketaan normaalisti jäljellä olevat nauhanreiät. (Murphy 2004, 85.)

Juoksukengät tulee sitoa istuvasti ja niin, etteivät ne purista. Liian tiukaan sidottu kenkä voi aiheuttaa mustelmia ja kipua juoksun aikana. Tarranauhoilla sidottavien kenkien istuvuutta ei voi säätää. (Murphy 2004, 83 ja 85.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Murphy, Sam. 1988. Joka naisen juoksukirja – Opas hauskaan ja haastavaan juoksuharrastukseen (englanninkielinen alkuteos Run for Life 2003). Suomentanut Elina Kyrö. Singapore: Karisto. ISBN 951-23-4469-6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.