maanantai 16. elokuuta 2010

Yoga-miehen oikeus (Flow-tila)

Yoga-miehen oikeus on (tässä) joogan oppimisessa noudatettava kahdeksanosainen tie. Yoga-miehen oikeuden tavoitteena on flow-tila (samadhi). (Rauhala 1986, 21–25.) Termi on epävirallinen ja sanaleikki ( oui, crétins ! – We will rock you, all of you, rock off!).

Flow-tilaa ei tule asettaa asiaksi, jonka jokaisen tulisi saavuttaa. Hiljaistumisen tavoitteita voidaan saavuttaa eriasteisesti. Henkisessä kasvussa on tärkeintä pyrkimys hyvään ja kasvun ilmeneminen elämässä. (Rauhala 1986, 118–125.)

Yoga-miehen oikeuksia käytetään hiljaistumisharjoituksessa samanaikaisesti ja harjoituksen edistyminen edellyttää aikaisempien taitojen hallintaa. Yoga-miehen oikeus koostuu seuraavista taidoista (oppimisjärjestyksessä):
  1. pidättyvyys (yama)
  2. itsekuri (niyama)
  3. asento (asana)
  4. hengitys (pranayama)
  5. aistien hallinta (pratyahara)
  6. keskittyminen (dharana)
  7. hiljaistuminen (dhyana); esiflow-tila (kokija-koettu jaottelu säilyy)
  8. flow-tila (samadhi; kokija-koettu jaottelu katoaa). (Rauhala 1986, 21–25.)
Hiljaistumisen aikaana yoga-mies tyhjentää tajuntansa kaikista tavallisen arkielämän sisällöistä (eng. voidness). Mielen hiljaistaminen on välitavoite, jonka kautta pyritään flow-tilaan (autuaalisuus, hurmio, onnellisuus) (eng. ultra-cogitative, ultra = lat. tuolla puolen, cogitative = ajatteleva). Esiflow-tilassa kohdetta ei käsisteellistetä, mutta tapahtumilla on aika ja paikka. Flow-tilan toisessa vaiheessa kokijan tajunta ja tarkkailtava kohde ovat sama asia. (Rauhala 1986, 22–24.)

Flow-tilaan voidaan tuoda sisältö, kohde tai idea ilman käsitteellistä erittelyä. Tajunta on samastunut kohteen kanssa riippumatta siitä, onko se konkreettinen tai ideaalinen. Psyykkis-reaalisessa mielessä minä tai ego ei ole flow-tilassa olemassa. (Rauhala 1986, 24.)

Flow-tilaa ei voida saavuttaa tavoittelemalla sitä ja sen kuvaaminen ei ole sanallisesti mahdollista, koska ajattelu on Flow-tilassa esikielellisellä tasolla. Flow-tila esittäytyy aidosti vain harjoittajalleen. (Rauhala 1986, 31–32.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Rauhala, Lauri. 1986. Meditaatio. Keuruu: Otava. ISBN 951-1-09252-9.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.