maanantai 9. elokuuta 2010

Ensiaputilanne

Ensiaputilanne on (tässä) harjoituksen osanottajalla ilmenevät tapaturma tai sairauskohtaus. Harjoitus tulee järjestää tapaturmien ennaltaehkäisevästi. Harjoituksen aikana tulee olla saatavissa ensiaputaiton omaava henkilö. (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 132–141.)
”Vaaratonta rintakipua ei ole” (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 137.)
Tapaturma voi olla mm. kehon kuivuminen, murtuma, nilkan nivelsiteen repeäminen, polvivamma, aivotärähdys, päävamma, rintakehän vamma tai lihasvamma. Vamman hoito edellyttää yleensä välitöntä yhteyttä lääkäriin. (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 132–141.)

Sairauskohtaus voi olla mm. alhaisesta tai kohonneesta verensokerista johtuva (diabetes), aivotoiminnan häiriöstä johtuva (epilepsia, väliaikaiset verenkiertohäiriöt), aivojen rakennevauriot (mm. aivoveritulppa, verisuonen repeämä), hengenahdistus (astma) tai sydämen toiminnasta johtuva (mm. sepelvaltimotauti). Sairauskohtauksen hoito edellyttää yleensä välitöntä yhteyttä lääkäriin. (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 134–141.)

Vastuuvapautuslause:
Tämä teksti käsittelee terveydenhuollon alaan kuuluvaa aihetta. Kukin juoksija ja muu henkilö vastaa itse omasta harjoittelustaan ja terveydestään samoin kuin siitä, että hänen käyttämänsä terveydenhuollon asiantuntijat ovat ammattipätevyydeltään riittäviä.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Aalto, Riku, Antikainen, Sirpa & Tanskanen, Ritva. 2007. Kunto-ohjaajan opas – Hyvästä vieläkin paremmaksi. Saarijärvi: WSOY. ISBN 978-951-0-33354-9.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.