tiistai 10. elokuuta 2010

Readin kuntoutusportaat tennisvammoille

Readin kuntoutusportaat tennisvammoille on tennisvamman kuntoutuksen vaihemalli jossa kuntoutuksen vaiheet ovat liikkuvuus, voima, kestävyys, taito, teho ja maksimaalinen suoritus. Kuntoutus aloitetaan alimmalta portaalta (liikkuvuus) ja mikäli harjoituksessa esiintyy pitkäaikaista kipua, keskeytetään harjoitus ja aloitetaan uudelleen liikkuvuudesta 24 tunnin levon jälkeen. (Juha Koistinen teoksesta Koistinen 1998, 176–177.)

Tennisvamman toimintakyvyn palauttava harjoittelu tapahtuu helpotetusti ja tekniikan puhtauteen keskittyen. Syöttöjen tulee olla sopivia eikä palloihin kuroteta liikaa. Käytetään jalkatyöskentelyä jotta ollaan pallon sivulla oikeassa kulmassa lyönnin tapahtuessa. Alempien portaiden lyöntejä käytetään lämmittelynä siirryttäessä vaikeampiin lyönteihin. (Juha Koistinen teoksesta Koistinen 1998, 185.)

Kunkin tennisvamman paranemisnopeus on yksilöllinen. Harjoituksen kuormitusta on lisättävä varovasti. Tennisvamman toimintakyvyn palauttavassa harjoittelussa sovelletaan seuraavaa vaihemallia (kronologisessa järjestyksessä):
  1. kämmenlyönti ilman kierrettä (5 minuuttia)
  2. kämmenlyönti yläkierteellä (5 minuuttia)
  3. kämmenlentolyönti (5 minuuttia)
  4. rystylyönti ilman kierrettä (5 minuuttia)
  5. rystylentolyönti (5 minuuttia)
  6. syöttölyönti ilman kierrettä (5 minuuttia)
  7. syöttölyönti kierteellä (5 minuuttia)
  8. syöttölyönti yläkierteellä (5 minuuttia)
  9. rystylyönti yläkierteellä (5 minuuttia)
  10. kevyt lajinomainen kilpaileminen ja harjoittelu
  11. lajinomainen kilpaileminen ja harjoittelu normaaliteholla. (Juha Koistinen teoksesta Koistinen 1998, 176–178 ja 185.)
Jos kuntoutuksessa ilmenee kipua, harjoittelijan tulee ”kuunnella” vaurioalueen tuntemuksia ja jos kipu kestää korkeintaan 20 sekuntia, harjoitusta voidaan jatkaa. Muussa tapauksessa harjoitus keskeytetään ja liikkuvuudesta 24 tunnin levon jälkeen. (Juha Koistinen teoksesta Koistinen 1998, 176–177.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Koistinen, Juha (toim.) 1998. Urheiluvammat – Ennaltaehkäisy, hoito ja kuntoutus (4. painos). Jyväskylä: VK-Kustannus Oy. ISBN 951-9147-29-2.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.