maanantai 9. elokuuta 2010

Kehon kuivuminen

Kehon kuivuminen on elimistön nestetasapainon häiriö (vettä on liian vähän tarpeeseen nähden) jolloin ihmisen toimintakyky alenee ja tapaturman todennäköisyys kasvaa. Kehon kuivuminen johtaa eräissä olosuhteissa nopeasti elimistön lämmönsäätelyjärjestelmän ylikuormittumiseen (kehon ydinlämpö nousee tappavan korkeaksi). (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 132–133.)
”Pyörtyminen on hetkellinen (muutama sekunti – enintään 20–30 sekuntia) ja lievä verenkiertohäiriö/hapenpuutetila aivoissa” (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 133.)
Pyörtynyt asetetaan selälleen ja hänen jalkansa nostetaan ylös. Kehon nestepalautus suoritetaan kehon kuivumista epäiltäessä vähitellen ja pieninä nestemäärinä suun kautta. Pyörtyneen ja sen jälkeen pahoinvoivan, oksentelevan tai tokkuraisen henkilön annetaan levätä ja hänen vointiaan seurataan. Nestepalautus aloitetaan vähitellen. (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 132–133.)

Kehon kuivumisesta johtuvan pyörtymisen ilmetessä fyysinen rasitus on välittömästi keskeytettävä ja sitä ei tule tehdä vuorokauteen. Nestepalautusta on suoritettava tilanteen mukaista varovaisuutta noudattaen noin vuorokausi. Mikäli kehon kuivumisesta on ollut seurauksena pyörtymistä vakavampi oire, on hoito suoritettava lääkärin valvonnassa. (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 132–133.)

Nestetäydennys voi kuumissa harjoitusolosuhteissa olla välttämätöntä vaikka harjoitus olisikin lyhyt. Pitkä suoritusaika viileissä tai kylmissä olosuhteissa edellyttää myös nestetäydennystä harjoituksen aikana.

Helteellä henkilö olisi siirrettävä varjoon tai viileään tilaan. Tällöin olisi aina myös varauduttava siihen, että elimistö on lämpöuupunut tai lähellä lämpöhalvausta (kuolemanvaara).

Vastuuvapautuslause:
Tämä teksti käsittelee terveydenhuollon alaan kuuluvaa aihetta. Kukin juoksija ja muu henkilö vastaa itse omasta harjoittelustaan ja terveydestään samoin kuin siitä, että hänen käyttämänsä terveydenhuollon asiantuntijat ovat ammattipätevyydeltään riittäviä.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Aalto, Riku, Antikainen, Sirpa & Tanskanen, Ritva. 2007. Kunto-ohjaajan opas – Hyvästä vieläkin paremmaksi. Saarijärvi: WSOY. ISBN 978-951-0-33354-9.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.