”Vastuu. Irrotettava taakka, joka voidaan helposti nostaa Jumalan, /../ harteille. /../” Ambrose Bierce teoksesta Lampikoski & Miettinen 1999, 61.)Tehtävän epäonnistumisen jälkeen tulee yrittää uudelleen, aina voi tehdä jotain. Huonoon tulokseen on olemassa syyt, mutta sellaisten syiden syyttäminen, jotka eivät ole todellisia syitä on ajanhukkaa. (Pauli Kiuru teoksesta Lampikoski & Miettinen 1999, 61.)
”Elämä on kuin korttipeli. Jokaisen pelaajan on hyväksyttävä ne kortit, jotka elämä hänelle jakaa. Mutta kun kortit ovat kädessä, pelaajan on itse ratkaistava, miten niillä pelaisi voittaakseen pelin” Voltaire teoksesta Lampikoski & Miettinen 1999, 20–21.)
”Olosuhteet eivät tee kenestäkään heikkoa tai vahvaa. Olosuhteet näyttävät sen, mihin ihmisestä on” (Tuomas Kempiläinen teoksesta Lampikoski & Miettinen 1999, 59.)
Tietoisesti valitsevalle toimintatavalle on vastakohta olosuhteiden armoille jättäytynyt henkilö, ikävien asioiden kohde. Olosuhteiden armoille jättäytynyt henkilö pitää vastoinkäymisiään ulkoisten tekijöiden (esim. perimä, syntyperä, puoliso, johtaja, tähdet, huono onni, Jumala, kohtalo, yhteiskunta, vanhemmat, koulujärjestelmä jne.) aiheuttamina. (Lampikoski & Miettinen 1999, 61–62).
KIRJALLISET LÄHTEET:
Lampikoski, Timo & Miettinen, Pauli. 1999. Voitto – Taito ja tahto. Keuruu: Otava. ISBN 951-1-16044-3.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.