maanantai 9. elokuuta 2010

Kestävyysjuoksun askeltaminen

Kestävyysjuoksun askeltaminen on juoksutekniikkasuoritus, jossa askel rullaa kantakosketuksen jälkeen päkiäponnistukseksi. Askelluksen laatu määräytyy henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan (mm. fyysiset tekijät, kokemus, kunto, tekniikan hallinta) ja liian pitkä askel on liian lyhyttä askelta huonompi vaihtoehto. (Murphy 2004, 44.)

Juoksun aikana tulee kiinnittää huomio jalkojen hallintaan. Vasta-alkajat yrittävät yleensä liikaa ja heidän tulisi keskittyä vain siihen, että he eivät keikahda eteenpäin vievän liikkeen aikana kumoon. Juoksun liike vie juoksijaa eteenpäin, keho seuraa automaattisesti mukana. (Murhphy 2004, 44.)

Juoksun aikana tulee ajatella liikesuuntaa ”ylöspäin” jotta vartalon ryhti on hyvä. Juoksija, joka juoksee täydessä pituudessaan nojaamatta eteenpäin askeltaa kevyesti jalkaterillään. Ylävartalo ei tällöin paino alaspäin kohti lantiota niin että selkäranka lyhenee. (Murphy 2004, 44.)

Juoksun aikana askeleen tulee rullata. Jalat tekevät juoksun aikana samankaltaista pyörivää liikettä kuin poljettaessa polkupyörää. Jalka nousee ensin ylös, osuu sitten maahan polven alapuolella, keho kiertyy ja polvi taipuu uudelleen. Askelkosketuksen tulee olla lyhty ja terävä. (Murphy 2004, 44–45.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Murphy, Sam. 1988. Joka naisen juoksukirja – Opas hauskaan ja haastavaan juoksuharrastukseen (englanninkielinen alkuteos Run for Life 2003). Suomentanut Elina Kyrö. Singapore: Karisto. ISBN 951-23-4469-6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.