maanantai 9. elokuuta 2010

Käsimerkkiohjaus

Käsimerkkiohjaus on harjoituksessa käytettävä visuaalinen ohjausmenetelmä. Käsimerkkiohjaus mm. säästää ohjaajan ääntä ja sitä käytetään ennakoivasti ilmaisemaan liikkeen suuntaa tai askelten määrää tai liikkeen aloitus/lopetus. Käsimerkeillä annettu liikesuunta on selkeä ja se ymmärretään yleensä oikein. (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 71–72.)

Käsimerkkiohjaus parantaa visuaalisesti oppivan henkilön liikkeen oppimisnopeutta. Käsimerkkiohjauksen merkkikieli tulee opettaa ohjattaville etukäteen ennen kuin niitä käytetään ohjaustilanteessa. Ohjaaja opettelee ensin käsimerkit peilistä katsomalla. Kun merkit osataan sujuvasti, ne opetetaan ohjattaville yksi kerrallaan aloittaen helposti ymmärrettävistä merkeistä (esim. pysähdy/paikalla). (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 71–72.)

Käsimerkkiohjaus parantaa ohjattavien valmennustyytyväisyyttä. Käsimerkkiohjaus lisää ohjauksen ymmärrettävyyttä tilanteissa, joissa puheohjaus ei ole mahdollista (mm. kuulovammaiset, vierasta kieltä puhuvat) tai toimii huonosti (mm. huono äänentoistolaitteisto, suuri ryhmä). (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 71–72.)

KIRJALLISET LÄHTEET:Aalto, Riku, Antikainen, Sirpa & Tanskanen, Ritva. 2007. Kunto-ohjaajan opas – Hyvästä vieläkin paremmaksi. Saarijärvi: WSOY. ISBN 978-951-0-33354-9.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.