maanantai 16. elokuuta 2010

Sisäistymisen (meditaation) strategia

Sisäistymisen strategia on se tapahtumisperiaate, jolla sisäistyminen tapahtuu. Sisäistymisen strategia motivoi ja suuntaa sisäistymistä sekä määrittää sen, miten kokeminen ja sen kehittäminen tapahtuu. (Rauhala 1986, 49.)

Sisäistymisen strategia antaa tavoitteen ja ulottuvuuden jossa sisäistyminen tapahtuu. Sisäistymisen strategiat ovat:
  1. yksilön suorittama tajunnan sääntely
  2. yksilön suorittama elintoimintojen sääntely
  3. uskonnollinen kokemus (tajunnan täyttäminen jumalalla)
  4. Flow-kokemus (tajunnan täyttäminen henkisyydellä; epäpyhä autuuden, jumaluuden ja pyhyyden kokemus). (Rauhala 1986, 49–52 ja 82 ja 110–114.)
Yksilön suorittama tajunnan tai elintoimintojen sääntelyssä sisäistyminen sijoittuu kaikissa vaiheissaan kokonaisuudessaan ihmisen kehon ja mielen muodostaman kokonaisuuden sisään. Saavutetut tulokset ilmenevät ensi tajunnan ja sen välityksellä kehon orgaanisten prosessien eriasteisena hallintana. (Rauhala 1986, 50.)

Tajunnan täyttäminen jumalalla on kokemus, jossa arkikokemus ylitetään ja haetaan tiedostetusti ja aktiivisesti Jumala-yhteyttä. Tajunnan täyttäminen jumaluudella on kokemus, jossa arkikokemus ylitetään ja haetaan tiedostetusti jumalasta riippumatonta henkisyyden tilaa. Henkisyyden kokemusta voidaan käyttää sisäistymisessä ilman uskonnon aiheuttamia ongelmia. (Rauhala 1986, 50–52.)

Strategian määrää yleensä sisäistymistekniikka, vaikka se ei ole sitoja. Sisäistymisen strategiaa kuvaavat parhaiten sen aikaansaamat tulokset. Kaikki eivät hyödy sisäistymisestä. (Rauhala 1986, 49 ja 109.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Rauhala, Lauri. 1986. Meditaatio. Keuruu: Otava. ISBN 951-1-09252-9.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.