”Pitää olla suunnitelma, jonka suunnassa etenee. Vähänkin voi olla joskus riittävästi” (Lampinen 1999, 84.)Lujan valmennuksen perusta on urheilijakeskeinen valmentaminen. Kilpailumenestyksen saavuttamiseksi tarvitaan mm. selkeä strategia, toimintasuunnitelma ja tavoiteohjelma. Muita valmentamisen osa-alueita ovat asenne, harjoitusolosuhteet ja ongelmanratkaisukykyinen yhtenäinen harjoitusryhmä. (Lampinen 1999, 20.)
”Joukkueen jäsenet kehittävät toisiaan päivittäin” (mukaillen Lampinen 1999, 108).
Lujaan valmennukseen kuuluu yhteistoiminnallinen oppiminen ja urheilijakeskeinen opetus. Urheilija ohjataan ja opastetaan elämänsä hallintaan yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa. Urheilijalle opetetaan normit ja toimintakulttuuri, jossa hän toimii. (Lampinen 1999, 79–81.)
Luja valmennus sisältää harjoituksen minimivaatimukset, jotka on toteutettava, jotta harjoittelu olisi tehokasta. Näinä vaatimuksia voivat olla mm. harjoittelu 2–3 kertaa päivässä tai yli 20 tuntia viikossa, fyysisen kunnon vaatimukset ja riittävä kansainvälinen harjoittelu. (Lampinen 1999, 77.)
Lujan valmennuksen tavoite on nousujohteinen kilpasuorituskyvyn kehittyminen ja henkinen kilpailulujuus. Kilpasuorituskyvyn kehittymättömyyden syyt ovat huono harjoitusohjelma tai harjoitusohjelman heikko toteuttaminen. (Lampinen 1999, 33 ja 62.)
KIRJALLISET LÄHTEET:
Lampinen, Kyösti. 1999. Tie voittajaksi. Jyväskylä: Kustannusosakeyhtiö Ajatus. ISBN 951-9440-91-7.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.