tiistai 3. elokuuta 2010

Verryttely

Verryttely on harjoitusosio, jossa elimistö sopeutetaan siirtymiseen vähäisestä rasituksesta tai levosta kuormittavaan rasitukseen tai päinvastoin. Harjoituksia, joissa ei suoriteta alkuverryttelyä, tulisi välttää. (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 31–33.)
"Ensin tutkikaan, sitten hutkitaan" (suomalainen sanomus).
Alkuverryttelyssä tarkistetaan kehon valmius ottaa vastaan harjoituskuorma ja valmistetaan keho fyysiseen rasitukseen. Alkuverryttely mm. aktivoi aineenvaihdunnan, hapenkuljetuksen, hermojärjestelmän, hormonitoiminnan ja kuona-aineiden poistamisen sekä nostaa sykettä. Harjoitusosion teho on nouseva. (Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 31–33.)

Loppuverryttelyssä palautetaan lihakset lepopituuteen ja se poistaa kuona-aineita. Loppuverryttelyn aikana syke ja verenpaine alenevat. Harjoitusosien teho on nouseva.(Aalto, Antikainen & Tanskanen 2007, 31–33.)

Verryttelyn tarkoitus on mm. vähentää vammojen syntymistä ja parantaa suorituskykyä. Juoksijan on tunnettava oma verryttelytarpeensa, yliverryttely voi olla haitallista.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Aalto, Riku, Antikainen, Sirpa & Tanskanen, Ritva. 2007. Kunto-ohjaajan opas – Hyvästä vieläkin paremmaksi. Saarijärvi: WSOY. ISBN 978-951-0-33354-9.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.