perjantai 30. heinäkuuta 2010

Napalävistys

Napalävistys on navan ihopoimuun tehtävä ihon ja sen alaisiin pehmytkudoksiin kosmeettisessa tarkoituksessa tehtävä pieni leikkaushaava. Napaleikkaushaavan paraneminen kestää muutamasta kuukaudesta vuoteen. (Honkavaara 2003, 62.)

Napakoru voidaan ostaa ennen lävistykseen menoa tai lävistäjän valikoimista. Ensikorun varsiosa on pidempi kuin parantuneeseen lävistyshaavan käytetävien napakorujen varsiosa, koska napapoimun paraneminen muuttaa navan pehmytkudoksen rakennetta.

Napakorun edellyttämä napalävistys tulee suorittaa ammattihenkilön toimesta, jotta tarttuvien tautien tartunnalta vältytään (Honkavaara). Ammattihenkilö tekee leikkaustoimenpiteen niin, että ei synny leikkauskomplikaatioita (mm. verisuonten puhkaisuja) ja sijoittaa korun oikeaan kohtaan napapoimuun.

Napalävistys suoritetaan siten, että puhdistetulle iholle merkitään lävistyskohta. Lävistyskohdan sijainti tarkistetaan ja sen sijainti mahdollisesti korjataan. Napalävistys tehdään lääkeruiskun neulalla lävistäen iho ja sen alaisia pehmytkudoksia (kipu on kipuasteikolla noin 9/10). Lopuksi napakoru sijoitetaan leikkaushaavaan.

Napalävistystä hoidetaan huuhtomalla sitä kerran päivässä kuumalla vedellä muutaman minuutin ajan koko paranemisen ajan (vähintään useita kuukausia). Lävistetty alue punoittaa, vaikka kyseessä ei olisi varsinainen tulehdus. Haavasta voi myös erittyä mätää. (Honkavaara 2003, 62.)

Napakorun paranemiseen voi liittyä ihon kutinaa. Napakorun voi poistaa kiertämällä ensin korun yläkiinnikkeen pois ja vetämällä korun pois leikkaushaavasta. Haava umpeutuu vuorokauden sisällä ja paranee muutaman viikon kuluessa.

Napalävistyshaavan ärtymisen ehkäisemiseksi uimista kloorivedessä tulee välttää noin kuukausi tai jos kloorivesi aiheuttaa oireita. Napalävistyshaavan paraneminen on hitaampaa kuin esimerkiksi kulmakarvojen alueelle tehtävän lävistyksen. (Honkavaara 2003, 62.)

Käytetyt vaatteet eivät saa painaa napalävistysaluetta. Käytetyn napakorun tulee olla allergiasoimattomasta materiaalista valmistettu. (Honkavaara 2010, 62.) Napakorun "tarttuminen" ja siitä johtuva leikkaushaavan venyminen voi olla kivuliasta.

Vastuuvapautuslauseke:
Tämä teksi sisältää lääketieteellistä ohjausta. Napalävistyksen ottava henkilö vastaa omasta terveydestään itse, ja hänen on omatoimisesti hankittava riittävä asiantuntemus ennen kuin mahdollisesti hankkii napalävistyksen. Napalävistykseen liittyy allergia- ja tulehdusvaaran lisäksi veritautien leviämisen mahdollisuus.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Honkavaara, Leena. 2003. Napa koreaksi? Fitness-lehti 5 (11. vuosikerta, 62–63.). Porvoo: Fitness-lehti Oy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.